sâmbătă, 19 martie 2011

cum se tratează propria istorie (aici)

monumentul de la newgrange de pe râul boyne a fost construit cam cu 500 de ani înainte de piramida de la gizeh și cu 1000 de ani înaintea monumentului de la stonehenge. cei care doriți detalii istorice și tehnice le puteți citi în wikipedia. știam despre monument destul de multe, este sit unesco (ca și sighișoara!!), oricum m-a impresionat profund. dar și mai mult, m-a impresionat cum este " exploatat turistic" respectivul monument (în fapt în zonă e un complex de monumente, cel de la knowth și de la dowth, cel de la newgrange nici nu este cel mai vechi).

în primul rând, nu te poți fâțâi acolo pula-lela, să pui de un grătar, o manea, o ședință de cocălari cu mici și beri. nț! este un centru turistic unde ți se lipește pe haină tichetul de bus (da, se merge cu busul iar locurile sunt limitate. centrul este integrat în peisaj, iar înăuntru un punct de informare, suveniruri (dar și cărți, calendare), un mic bistro unde poți bea o cafea sau un ceai, su chiar să iei o gustare așteptând autobuzul, sau după vizită. totul civilizat, curat, discret. peste o pasarelă treci râul boyne (cam cât mureșul nostru, dar mult mai curat), la stația de autobuz. acolo, te urci și busul de duce cale de vreo cinci minute la locul cu pricina unde grupul este luat în primire de un ghid simpatic. Dacă ai noroc de vreme faină, e și mai mișto, din exterior poți face poze câte vrei. înăuntru este interzis...

stivă de lume! și nu numai irlandezi! nemți, polonezi, spanioli, italieni și, am observat un grup de români la fel de civilizați ca și ceilalți (deci se poate!).

cam ăsta era subectu'. cum își tratează unii istoria (chiar dacă în acest caz e vorba niște mormane de pietre incredibil de abil îmbinate). dacă tumulul respectiv ar fi fost în buricul cetății sighișoarei, s-ar fi repezit o grămădoaie de burlaci să trântească un bar-restaurant-hotel-bordel...Niciun comentariu: