sâmbătă, 12 februarie 2011

cine a cumpărat romanika?!

mai denunăzi, primesc forward un mail care m-a făcut curios deoarece părea să facă campanie pentru salvarea Roșiei Montane. este un subiect la care, totuși, am rămas deosebit de sensibil. mi-am și imaginat nu știu ce noutăți fierbinți, dezvăluiri șocante. nțțț! tot ce se povestea îmi era perfect cunoscut. cu toate acestea, mi-am făcut timp să citesc mailul în întregime. și nu am regretat. din mesajul-protest ce voia să salveze acum pe ultima sută de metri Roșia Montană, răzbătea o afirmație cutremurătoare. evreii ne-au cumpărat țara în întregime. ok, nu doar ei, o feliuță a revenit și ticăloșilor din vestul europei. hopaaaa, deci ăsta era subectu de fapt și de drept!!!
în primul rând, m-a zguduit neplăcut faptul că se făcea vorbă despre evrei și nu despre "jidani". măi să fie, nici chiar așa!

deja și mă pusesem să caut un haham să mă taie dimprejur pe când vin acasă să vizitez sinagoga mântuirii neamului...

drajilor, qestia stă oarecum așa:
la douăj de ani de la rivuluție, hoții zburdă nonșalant prin parlament, consilii județene sau primării. totuși în acel mail importantă este afirmația la care revin: "evreii au reușit să cumpere toată românia!!!"
să presupunem că acesta este crudul adevăr. ok, dar la baza comerțului stă o lege de necontestat. nu există cumpărător fără vânzător! understood?!
cruntul mesaj nu ne spune asta de parcă cu toții am fi neam de habarniști! menirea lui este să mai netezească o circumvoluțiune din creierul tot mai neted al românului, oprindu-l să se aventureze în întrebări nepermise cum ar fi, da cine pizda mamii lor sunt vânzătorii?!!!

6 comentarii:

tibor hartel spunea...

servus aleX!
fain ai punctat, nici nu merita mai in detaliu. RO este o tzara extrem de interesanta. prea slaba sa isi apere valorile (fie ele culturale, naturale, resurse etc.) - de exemplu prin legi coerente - dar cu indivizi destul de frustratzi sa intinda degetul...acum spre evrei. e bine ca astfel de indivizi sunt inca putzini, insa nr lor este in crestere. foarte multzi iubitori are romania, oameni din diferite categorii, care isi manifesta iubirea in diferite forme.
T

corvus coraX spunea...

Tibi, cu toate astea, numai un român genial putea pune în gura altui român, maaaaare iubitor de țară, exclamația :"iubesc trădarea dar îi urăsc pe trădători!". Am reluat lectura lui Caragiale. Fantastic! NIMENI nu i-a "citit" atât de bine pe români!

corvus coraX spunea...

P.S. Chit că și Caragiale îl parafrazase pe Iulius Cezar

tibor hartel spunea...

cred ca este fenomen est european mai mult. despre chestiuni similare discutam cu prietenii din ungaria (deja vanduta aproape in totalitate:D) si cu bulgarii. asa se pare ca aceste societatzi destul de 'laxe' permit 'penetrarea' unor institutzii (formale, informale ce o fi...) si structuri vestice - acestea din urma fiind destul de coerente ca sa fie mai competitive decat esticii (ce ii impinge aici - este o tema interesanta:D). vad si pe cercetatorii din vest - ne joaca cum vor si efectiv nu avem ce face - decat sa ne alaturam lor (valabil si la timisoara, si la cluj, si la iasi si in constantza...).

am vb cu destul de multzi prieteni din toate partzile RO care admit: a fi exploatat de vestici inseamna o stare financiara mai buna decat a fi iubit de catre 'ai nostri'. si un respect mai ridicat. acum evident fiecare isi alege (daca si cum poate) calea...si modul de a trai.

ca sa ma intorc, cred ca aceste probleme sunt specifice estului europei (vestul are altele...).

T

tibor hartel spunea...

ps: pe de alta parte (la nivel de parere a unui outsider...) chestiunea cu 'exploatarea' nici nu ar fi atat de rea. daca aduce bani mai multzi si respect mai mult decat de ce iau parte azi oamenii (estici...)- incet incet ii invatza pe oameni sa se respecte si pe sine. am foarte multzi elevi acre au plecat in spania, anglia, italia...care unde a putut la cules, la constructzii...munci 'grele' sa zic asa de care un 'vestic' nu s-ar apuca... etc. ca sa vad cum se intorc: par a fi mult mai constientzi de valoarea lor si de potentzialul lor. valabil si pentru adultzi - prietenii din cartier care au plecat sa isi incerce norocul - multzi din pacate lasandusi copii acasa...vezi cam asta este 'efectul est european': te fortzeaza sa pleci naibii lasandui laoparte pe cei dragi...si nici tu nu pari a fi exceptzie de aici...

sunt destul de multe exemple care arata ca lucrurile se fac praf in romania (in mod accelerat din pacate...vezi de exemplu valorile arhitecturale nu numai din Sighisoara dar si Bucuresti, Constantza...) fara mana vesticilor. ci din propria initziativa sa zic asha:D, sub privirea 'ochillor nostri grijulii'... si oamenii devin si mai saraci si mai neputinciosi..

in aceste conditzii care este mai rau?
i) atzi face praf valorile naturale si culturale din interior, lasandui pe oameni saraci, fara sperantza...fortzandui sa plece care cum poate si lasand in urma familie etc...pentru ca orice ar fi, vestul tot e mai bine... sau
ii) a-i lasa pe vestici sa intre, eventual sa faca ei praf ... valorile tale...dar sa te plateasca ?

cele 2 aspecte sunt extreme. am 'polarizat' sa le separ. exista evident o serie de combinatzii si gradientzi dar la ora asta (dupa 12 ore de mers cu trenul si nedormit noaptea trecuta...) mai mult nu iese din mine.

t

tibor hartel spunea...

hola - incerc sa precizez ca in prima mea postare cuvantul 'frustrare' probabil nu este folosit corect / sau mai exact, este folosit (poate) gresit. eu mam referit la o reactzie cu profunda incarcatura sentimentala. poate deci fi si frustrare (de ce nu...pt unii...) si 'nervos' sau cine stie ce...oricum destul de pornit sa...'intinda degetul'.

http://en.wikipedia.org/wiki/Frustration